Archwium - Badanie mięsa na użytek własny

 

 

 

I.Terenowy obwód badania zwierząt rzeźnych i mięsa w Niezabitowie:

 

Gabinet Weterynaryjny

lek. wet. Anna Wesołowska

Niezabitów 72, 24-320 Poniatowa

tel.: 81-8206011, kom. 531101880

  

 II.   Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Opolu Lubelskim

ul. Józefowska 105

Tel.: 81-8272229

 

 Badanie próbek mięsa świń i dzików, pochodzących z terenu powiatu opolskiego, na obecność włośni metodą wytrawiania 


Przyjmowanie próbek w PIW Opole Lubelskie:  poniedziałek - piątek w godz.: 7.30 – 14.30

Badanie wykonywane będzie dwa razy w tygodniu /wtorek i piątek od 10.00/.


ZASADY POBIERANIA I DOSTARCZANIA PRÓBEK  DO BADAŃ

 

/Rozp. MRiRW z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U.2010.207.1370)/

 
- w przypadku  świń

Pobiera się kilka próbek, każda wielkości orzecha laskowego z obu filarów mięśni przepony w przejściu do części ścięgnistej o łącznej wadze min. 50g.

 


- w przypadku dzików

Pobiera się 6 próbek mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, po jednej próbce z: – mięśni każdego   filaru przepony w przejściu do części ścięgnistej, mięśni żuchwowych, mięśni przedramienia, mięśni międzyżebrowych i mięśni języka o wadze łącznej min. 50 g.
Jeżeli nie można pobrać próbek z niektórych z w/w  mięśni, wówczas pobiera się 4 próbki mięsa z mięśni, które są dostępne.

 

Ze względu na metodykę badania, do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Opolu Lubelskim, należy dostarczyć próbkę o wadze min. 100g.

 

Próbki powinny być dostarczone do badania:
1) niezwłocznie po dokonaniu uboju, nie później niż 24 godziny od terminu uboju zwierzęcia, z którego     tuszy próbki zostały pobrane;
2) niezwłocznie po dokonaniu odstrzału, nie później niż 48 godzin od dokonania odstrzału.
3) próbki powinny być przechowywane i transportowane w warunkach zapobiegających rozkładowi gnilnemu mięsa, przy czym próbki nie mogą być mrożone.

 


Cena badania w kierunku włośni metodą wytrawiania od 1 sztuki:
- 11 zł  świnie,
- 20 zł  dziki.


 

Osoby odpowiedzialne

Autor:Mariusz Zalewski
Odpowiada:Mariusz Zalewski
Wytworzył:Radosław Bartler
Data ostatniej zmiany:2018-01-30 13:29:47

Statystyki

Odwiedzin na stronie: 17151