Badanie mięsa na użytek własny
UWAGA. Świnie ze stref wyznaczonych w związku z ASF
w przypadku uboju na użytek własny muszą zostać poddane badaniu przedubojowemu i poubojowemu. Zamiar uboju należy zgłosić w PIW Opole Lubelskie oraz do urzędowego lek. wet.
I. Lekarze urzędowi przeprowadzający badanie przed i poubojowe w tym badanie na włośnie metodą kompresorową:
- brak lekarzy na 2023r.
II. Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Opolu Lubelskim / poniedziałek- piątek w godz. 7-15/
ul. Józefowska 105
Tel.: 81/ 827-22-29
Badanie próbek mięsa świń i dzików, pochodzących z terenu powiatu opolskiego, na obecność włośni metodą wytrawiania
Przyjmowanie próbek w PIW Opole Lubelskie: poniedziałek - piątek w godz.: 7.30 – 14.30
Badania wykonywane będą dwa razy w tygodniu /wtorek i piątek od 10.00/*.
*Uwaga: Terminy badania mogą ulec zmianie, o czym zlecający badanie będą informowani w momencie przyjmowania próbek do badań.
ZASADY POBIERANIA I DOSTARCZANIA PRÓBEK DO BADAŃ
/Rozp. MRiRW z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U.2010.207.1370)/
- w przypadku świń
Pobiera się kilka próbek, każda wielkości orzecha laskowego z obu filarów mięśni przepony w przejściu do części ścięgnistej o łącznej wadze min. 50g.
- w przypadku dzików
Pobiera się 6 próbek mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, po jednej próbce z: – mięśni każdego filaru przepony w przejściu do części ścięgnistej, mięśni żuchwowych, mięśni przedramienia, mięśni międzyżebrowych i mięśni języka o wadze łącznej min. 50 g.
Jeżeli nie można pobrać próbek z niektórych z w/w mięśni, wówczas pobiera się 4 próbki mięsa z mięśni, które są dostępne.
Ze względu na metodykę badania, do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Opolu Lubelskim, należy dostarczyć próbkę o wadze min. 100g.
Próbki powinny być dostarczone do badania:
1) niezwłocznie po dokonaniu uboju, nie później niż 24 godziny od terminu uboju zwierzęcia, z którego tuszy próbki zostały pobrane;
2) niezwłocznie po dokonaniu odstrzału, nie później niż 48 godzin od dokonania odstrzału.
3) próbki powinny być przechowywane i transportowane w warunkach zapobiegających rozkładowi gnilnemu mięsa, przy czym próbki nie mogą być mrożone.
Osoby odpowiedzialne
Autor: | Mariusz Zalewski |
Odpowiada: | Mariusz Zalewski |
Wytworzył: | Radosław Bartler |
Data ostatniej zmiany: | 2022-12-30 19:57:29 |
Archiwum
Data | Autor | |
2022-08-19 12:47 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2022-06-30 13:01 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2022-02-11 11:56 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2022-02-11 11:56 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2021-12-01 07:57 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2019-04-30 13:14 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2019-04-30 13:13 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2018-11-15 17:23 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2018-10-25 07:58 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2018-05-07 08:34 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2018-01-30 13:29 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2017-10-12 07:59 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2017-10-06 12:37 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2017-10-04 09:23 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2017-01-20 13:48 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2017-01-20 13:46 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2016-03-15 11:40 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2016-03-15 11:39 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2015-07-29 14:14 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2015-07-29 13:34 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2014-02-07 14:26 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2012-09-13 07:48 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2012-09-12 22:28 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2012-09-12 22:27 | Mariusz Zalewski | zobacz |
2012-09-12 14:30 | Mariusz Zalewski | zobacz |
Statystyki
Odwiedzin na stronie: | 13582 |