Biuletyn Informacji Publicznej
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Opolu Lubelskim
drukuj

Archwium - Badanie mięsa na użytek własny

 

I.Terenowy obwód badania zwierząt rzeźnych i mięsa w Opolu Lubelskim:

Gabinet Weterynaryjny

lek. wet. Jan Fota

Józefowska 105, 24-300 Opole Lubelskie

tel.: 81-8272002, kom. 602706341

 

II. Terenowy obwód badania zwierząt rzeźnych i mięsa w Karczmiskach:

Gabinet Weterynaryjny

lek. wet. Tadeusz Błachnio

Nadrzeczna 5a/1, 24-310 Karczmiska

tel.: 81-8287178, kom. 606556106

UWAGA:

Od dnia 17 sierpnia 2015 r. możliwe jest wykonanie badania próbek mięsa świń

i dzików, pochodzących z terenu powiatu opolskiego, na obecność włośni metodą wytrawiania w:

Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Opolu Lubelskim

ul. Józefowska 105

Tel.: 81-8272229


Przyjmowanie próbek w PIW Opole Lubelskie:  poniedziałek - piątek w godz.: 7.30 – 14.30

Badanie wykonywane będzie dwa razy w tygodniu.

 

                        ZASADY POBIERANIA I DOSTARCZANIA PRÓBEK  DO BADAŃ


- w przypadku  świń

Pobiera się kilka próbek, każda wielkości orzecha laskowego z obu filarów mięśni przepony o łącznej wadze min. 50g.


- w przypadku dzików

Pobiera się 6 próbek mięsa – mięśnie z obu filarów przepony, mięśni żuchwowych, mięśni przedramienia, mięśni międzyżebrowych i mięśni języka o wadze łącznej min. 50 g.


Jeżeli nie można pobrać próbek z tych mięśni, należy pobrać je z mięśni dostępnych, minimum z 4 różnych miejsc.

Ze względu na metodykę badania, do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Opolu Lubelskim, należy dostarczyć próbkę o wadze min. 100g.

Próbki powinny być dostarczone do badania:
1) niezwłocznie po dokonaniu uboju, nie później niż 24 godziny od terminu uboju zwierzęcia, z którego  

    tuszy próbki zostały pobrane;
2) niezwłocznie po dokonaniu odstrzału, nie później niż 48 godzin od dokonania odstrzału.
3) próbki powinny być przechowywane i transportowane w warunkach zapobiegających rozkładowi gnilnemu mięsa, przy czym próbki nie mogą być mrożone.


Cena badania w kierunku włośni metodą wytrawiania od 1 sztuki:
- 11 zł  świnie,
- 20 zł  dziki.


 

Osoby odpowiedzialne

Autor:Mariusz Zalewski
Odpowiada:Mariusz Zalewski
Wytworzył:Radosław Bartler
Data ostatniej zmiany:2015-07-29 13:34:20
Powrót

Statystyki

Odwiedzin na stronie: 17220