Informacja dotycząca uboju zwierząt w celu pozyskania mięsa przeznaczonego na użytek własny
Posiadacze zwierząt gospodarskich mają możliwość ich uboju na terenie własnego gospodarstwa lub gospodarstwa dopuszczonego do dokonywania uboju zwierząt pochodzących z innych gospodarstw, w celu pozyskania mięsa na użytek własny.
Definicję „produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny” podaje ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego:
pozyskiwanie poza rzeźnią mięsa utrzymywanych w gospodarstwie cieląt do dwunastego miesiąca życia, świń, owiec, kóz, drobiu, zajęczaków oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych albo pozyskiwanie przez myśliwego w wyniku odstrzału mięsa zwierząt łownych, przeznaczonego na własne potrzeby.
Pozyskane w wyniku uboju/odstrzału mięso może być przeznaczone wyłącznie na użytek własny tzn. przeznaczone wyłącznie na użytek rolnika lub jego rodziny - nie może być sprzedawane ani nieodpłatnie oddane na rzecz osób trzecich.
Wymagania weterynaryjne przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny szczegółowo określone zostały w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.
Przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa powinny być spełnione również wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząt i w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, a także w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.
Wymagania dotyczące zwierząt
Ubojowi na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa poddaje się zwierzęta:
- zdrowe,
- które nie pochodzą z gospodarstwa lub obszaru podlegającego ograniczeniom, nakazom lub zakazom ze względu na występowanie chorób zakaźnych zwierząt podlegających zwalczaniu,
- nie leczone lub dla których upłynął okres karencji dla produktu leczniczego, jeżeli przed poddaniem ubojowi zwierzęta były leczone takimi produktami.
W celu produkcji mięsa dopuszcza się ubój na terenie gospodarstwa:
- zwierząt zdrowych, które uległy wypadkowi, w wyniku którego jest konieczny jak najszybszy ubój tych zwierząt ze względu na ich dobrostan,
- świń utrzymywanych w gospodarstwie położonym na obszarach objętych ograniczeniami I, obszarach objętych ograniczeniami II i obszarach objętych ograniczeniami III w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (ASF), pod warunkiem że:
Informacja o zamiarze przeprowadzenia uboju
Co najmniej na 48 godzin przed dokonaniem uboju zwierząt (z wyłączeniem drobiu lub zajęczaków) należy pisemnie poinformować powiatowego lekarza weterynarii o zamiarze jego przeprowadzenia. Informację tę przekazuje właściciel zwierząt - jeżeli ubój ma być dokonany w gospodarstwie, w którym zwierzęta były utrzymywane. W przypadku, gdy ubój dokonywany jest w gospodarstwie innym niż gospodarstwo, w którym zwierzęta były utrzymywane, informację przekazuje podmiot prowadzący to gospodarstwo.
W przypadku uboju zwierząt zdrowych, które uległy wypadkowi, w wyniku którego jest konieczny jak najszybszy ubój tych zwierząt ze względu na ich dobrostan, posiadacz zwierząt informuje niezwłocznie o zamiarze jego przeprowadzenia – przed przeprowadzeniem uboju lub o jego przeprowadzeniu – nie później niż po upływie 48 godzin od przeprowadzenia tego uboju.
Informacja powinna zawierać:
- imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierząt,
- imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres podmiotu prowadzącego gospodarstwo – w przypadku gospodarstwa innego niż gospodarstwo, w którym zwierzęta były utrzymywane,
- gatunek i liczbę zwierząt poddawanych ubojowi,
- numer identyfikacyjny zwierzęcia poddawanego ubojowi, a w przypadku świń – numer siedziby stada,
- miejsce i termin uboju,
- imię, nazwisko i adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju,
- inne dane mające na celu ułatwienie kontaktu z informującym (numer telefonu, adres poczty elektronicznej),
- wskazanie, że zgłoszenie dotyczy zwierząt zdrowych, które uległy wypadkowi, w wyniku którego jest konieczny jak najszybszy ubój tych zwierząt ze względu na ich dobrostan,
- datę urodzenia i liczbę stałych siekaczy wyrżniętych z dziąsła – w przypadku owiec i kóz,
- może również zawierać zgłoszenie mięsa do badania poubojowego,
- w przypadku, gdy gospodarstwo znajduje się na obszarze objętym ograniczeniami I, obszarze objętym ograniczeniami II i obszarze objętym ograniczeniami III w związku z wystąpieniem ASF, dodatkowo hodowca zobowiązany jest do złożenia oświadczenia, że świnie były utrzymywane w gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem.
W przypadku uboju bydła do dwunastego miesiąca życia, owiec lub kóz w wieku powyżej 12 miesięcy lub owiec i kóz, które mają stały siekacz wyrżnięty z dziąsła, informacja jest przekazywana w formie pisemnego powiadomienia zawierającego dodatkowo oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001r. ustanawiającym zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych pasażowalnych gąbczastych encefalopatii (Dz.Urz. WE L 147 z 31.05.2001, str. 1, ze zm.) i rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającym przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającym rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz.Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, ze zm.).
Do materiału szczególnego ryzyka zaliczamy:
Badania zwierząt i mięsa
Inne wymagania
Kary za naruszenie przepisów
Za nieprzestrzeganie przepisów związanych z ubojem zwierząt w celu pozyskania mięsa na użytek własny, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kraśniku nakłada karę pieniężną w drodze decyzji administracyjnej lub mandatu karnego.
Wysokość kar pieniężnych za naruszenie przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego wynosi:
Na podstawie art. 118 Kodeksu wykroczeń:
- podlega karze grzywny.
- podlega karze aresztu albo grzywny.
Autor: | Marta Rydz |
Odpowiada: | Dorota Klimek |
Wytworzył: | Marta Rydz |
Data ostatniej zmiany: | 2024-04-02 10:55:46 |
Odwiedzin na stronie: | 52525 |