UBÓJ NA UŻYTEK WŁASNY
Informacja dotycząca uboju zwierząt w celu pozyskania mięsa przeznaczonego na użytek własny
Posiadacze zwierząt gospodarskich mają możliwość ich uboju na terenie własnego gospodarstwa lub gospodarstwa dopuszczonego do dokonywania uboju zwierząt pochodzących z innych gospodarstw, w celu pozyskania mięsa na użytek własny.
Ubojowi mogą być poddane świnie, cielęta do szóstego miesiąca życia, owce, kozy, drób, zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych oraz zwierzęta łowne, których mięso pozyskiwane jest przez myśliwego w wyniku odstrzału.
Pozyskane w wyniku uboju/odstrzału mięso może być przeznaczone wyłącznie na użytek własny tzn. przeznaczone wyłącznie na użytek rolnika lub jego rodziny - nie może być sprzedawane ani nieodpłatnie oddane na rzecz osób trzecich.
Przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa powinny być spełnione wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząt i w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, a także w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.
Wymagania dotyczące zwierząt
Posiadacz zwierzęcia musi przestrzegać następujących warunków uboju:
- zwierzęta muszą być zdrowe,
- gospodarstwo nie może podlegać ograniczeniom ze względu na występowania chorób zakaźnych zwierząt podlegających zwalczaniu,
- zwierzęta nie były leczone lub upłynął okres karencji dla produktu leczniczego, jeżeli przed poddaniem ubojowi zwierzęta były leczone takimi produktami,
- zwierzęta są zarejestrowane i oznakowane.
Informacja o zamiarze przeprowadzenia uboju
Co najmniej na 48 godzin przed dokonaniem uboju zwierząt ( z wyłączeniem drobiu lub zajęczaków ) należy pisemnie poinformować powiatowego lekarza weterynarii o zamiarze jego przeprowadzenia. Informację tę przekazuje właściciel zwierząt - jeżeli ubój dokonany ma być w gospodarstwie, w którym zwierzęta są utrzymywane. W przypadku, gdy ubój dokonywany jest w gospodarstwie innym niż gospodarstwo, w którym zwierzęta były utrzymywane, informację przekazuje podmiot prowadzący to gospodarstwo.
Informacja powinna zawierać :
- imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierząt,
- imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres podmiotu prowadzącego gospodarstwo – w przypadku gospodarstwa innego niż gospodarstwo, w którym zwierzęta były utrzymywane,
- gatunek i liczbę zwierząt poddawanych ubojowi,
- numer identyfikacyjny zwierzęcia poddawanego ubojowi,
- miejsce i termin uboju,
- imię, nazwisko i adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju,
- inne dane mające na celu ułatwienie kontaktu z informującym (numer telefonu),
- może również zawierać zgłoszenie mięsa do badania poubojowego (nie jest obowiązkowe),
- w przypadku, gdy gospodarstwo znajduje się na obszarze podlegającym ograniczeniom, nakazom lub zakazom wydanym w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (ASF) na terytorium Polski (t.j. na obszarze zagrożenia, objętym ograniczeniami i ochronnym), dodatkowo hodowca zobowiązany jest do złożenia oświadczenia, że świnie były utrzymywane w gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem.
W przypadku uboju owiec lub kóz, informacja jest przekazywana w formie pisemnego powiadomienia o zamiarze przeprowadzenia uboju zawierającego dodatkowo oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka.
Do materiału szczególnego ryzyka zaliczamy:
- w przypadku owiec i kóz:
- zwierzęta w wieku powyżej 12 miesięcy lub które mają stały siekacz wyrżnięty z dziąsła - czaszka zawierająca mózg i gałki oczne, migdałki i rdzeń kręgowy,
- zwierzęta w każdym wieku - śledziona i jelito kręte.
Badanie na obecność włośni
Mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych, w celu produkcji mięsa na użytek własny, poddaje się badaniu na obecność włośni.
Inne wymagania
Ubój musi odbywać się przy zachowaniu przepisów o ochronie zwierząt. Ma to na celu zminimalizowanie ich cierpienia.
Uboju na użytek własny może dokonywać osoba posiadające odpowiednie kwalifikacje potwierdzone dokumentem.
W każdym przypadku przeprowadzenia uboju w celu pozyskania mięsa na użytek własny zwierząt z gatunku bydło, owce, kozy lub świnie konieczne jest powiadomienie o tym zdarzeniu Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Ubój bydła, owcy, kozy lub świni należy zgłosić w terminie 7 dni od dnia dokonania uboju.
W przypadku gdy gospodarstwo położone jest na obszarach objętych restrykcjami w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń, zgłoszenia uboju świni należy dokonać w ciągu 48 godzin od dokonania uboju.
Kary za naruszenie przepisów
Za nieprzestrzeganie przepisów związanych z ubojem zwierząt w celu pozyskania mięsa na użytek własny, powiatowy lekarz weterynarii nakłada karę pieniężną w drodze decyzji administracyjnej lub mandatu karnego.
Wysokość kar pieniężnych za naruszenie przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego wynosi:
od 100 zł do 2000 zł – za niespełnienie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny,
od 1000 zł do 5000 zł – za wprowadzenie na rynek mięsa pochodzącego z produkcji mięsa na użytek własny.
Na podstawie art. 118 Kodeksu wykroczeń:
- 1. Kto:
- dokonuje uboju zwierzęcia bez wymaganego zezwolenia lub niezgodnie z warunkami określonymi w tym zezwoleniu,
- usuwa części zwierzęcia przed wykonaniem wymaganego badania po uboju,
- nie poddaje mięsa badaniu, jeżeli takie badanie jest wymagane
- podlega karze grzywny.
- 2. Kto:
- bez wymaganego oznakowania i świadectwa,
- warunkowo zdatne do spożycia lub niezdatne do spożycia, wbrew określonemu sposobowi jego wykorzystania
- podlega karze aresztu albo grzywny.
Osoby odpowiedzialne
Autor: | Marta Rydz |
Odpowiada: | Dorota Klimek |
Wytworzył: | Marta Rydz |
Data ostatniej zmiany: | 2023-03-31 09:25:20 |
Archiwum
Data | Autor | |
2023-03-31 09:24 | Marta Rydz | zobacz |
2023-03-31 09:17 | Marta Rydz | zobacz |
2023-03-29 12:07 | Marta Rydz | zobacz |
2023-03-29 11:37 | Marta Rydz | zobacz |
2023-03-29 11:37 | Marta Rydz | zobacz |
2023-03-29 11:21 | Marta Rydz | zobacz |
2021-11-29 08:42 | Marta Rydz | zobacz |
2020-08-05 09:56 | Marta Rydz | zobacz |
2020-03-30 10:34 | Marta Rydz | zobacz |
2020-03-30 10:34 | Marta Rydz | zobacz |
2020-03-11 12:45 | Marta Rydz | zobacz |
2020-02-26 10:57 | Marta Rydz | zobacz |
2020-02-26 10:55 | Marta Rydz | zobacz |
2020-02-26 10:55 | Marta Rydz | zobacz |
2019-11-13 14:28 | Marta Rydz | zobacz |
2019-11-04 13:09 | Marta Rydz | zobacz |
2019-11-04 13:09 | Marta Rydz | zobacz |
2019-04-16 11:37 | Marta Rydz | zobacz |
2019-04-16 11:36 | Marta Rydz | zobacz |
2019-04-02 09:21 | Marta Rydz | zobacz |
2019-04-02 09:20 | Marta Rydz | zobacz |
2019-04-02 09:15 | Marta Rydz | zobacz |
2019-04-02 09:14 | Marta Rydz | zobacz |
2019-04-02 09:10 | Marta Rydz | zobacz |
2019-04-02 09:01 | Andrzej Ancygier | zobacz |
Statystyki
Odwiedzin na stronie: | 49623 |