Biuletyn Informacji Publicznej
Akademia Humanitas
drukuj

Dietetyka

Dietetyka jest kierunkiem odpowiadającym na wyzwania związane z wzrostem liczby osób dotkniętych zaburzeniami odżywiania. Choroby cywilizacyjne, do których należą otyłość, choroby nowotworowe, wzrost liczby uzależnień behawioralnych, alergie, w tym alergie pokarmowe oraz hipokinezje (komputeryzacja, rozwój motoryzacji), wymagają zaangażowania specjalistów potrafiących diagnozować i reagować na problemy wynikające z postępu cywilizacyjnego.

Dla kogo:

Dietetyka to kierunek studiów dla osób interesujących się problematyką zdrowego odżywiania, poradnictwem żywieniowym, technologią przygotowywania potraw dietetycznych, zapobieganiem chorobom spowodowanym błędami żywieniowymi oraz rolą diet w sporcie i odnowie biologicznej.

Gdzie znajdziesz pracę:

Kształcenie na kierunku dietetyka odpowiada na potrzeby sektora edukacji i ochrony zdrowia, jak również na potrzeby sektora przedsiębiorczości.

Absolwent Dietetyki znajdzie zatrudnienie m.in. w takich instytucjach jak:​

  • szkoły i placówki oświatowe,
  • szpitale, przychodnie, poradnie chorób metabolicznych,
  • restauracje,
  • sklepy z suplementami diety i zdrową żywnością,
  • firmy cateringowe,
  • kluby fitness i inne placówki sportowe,
  • sanatoria, domy pomocy społecznej,
  • firmy zajmujące się produkcją żywności lub suplementów diety.

Wybrane przedmioty w programie studiów:

  • Podstawy dietetyki
  • Higiena i bezpieczeństwo żywności
  • Toksykologia żywności
  • Media społecznościowe w praktyce dietetyk
  • Zasoby informatyczne w ocenie żywności
  • Diet Coaching
  • Zasady i organizacja żywienia zbiorowego
  • Dietetyka w żywieniu szpitalnym
  • Żywienie kliniczne
  • Onkoterapia żywieniowa
  • Podstawy dietetyki pediatrycznej
  • Podstawy dietetyki gerontologicznej
  • Podstawy dietetyki sportowej
  • Psychodietetyka
  • Psychologia (nie)jedzenia
  • Zaburzenia odżywiania

Sylwetka absolwenta:

Choroby cywilizacyjne związane są ściśle z zaburzeniami żywienia (nieprawidłowe nawyki żywieniowe, dieta zawierająca szkodliwe produkty), dlatego absolwent studiów na kierunku dietetyka może w sposób twórczy i aktywny odpowiadać na wyzwania społeczne wywoływane przez choroby cywilizacyjne.

Efekty uczenia się dla kierunku studiów dietetyka zdefiniowane zostały w taki sposób, by absolwent mógł nabyć wiedzę, umiejętności i kompetencje niezbędne do:

  • planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności,
  • planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet,
  • oceny stanu odżywienia,
  • sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia,
  • zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym,
  • oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia,
  • kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analyzes Critical Control Points – HACCP),
  • oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób,
  • organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów,
  • prowadzenia edukacji żywieniowej.

Tak zdefiniowane efekty uczenia się pozwolą absolwentom kierunku dietetyka w sposób twórczy diagnozować i reagować na potrzeby społeczne związane ze zdrowym odżywianiem, edukacją prozdrowotną czy planowaniem i implementowaniem w praktyce zdrowego stylu życia. Absolwent tego kierunku, zgodnie z przyjętą koncepcją kształcenia osiągnie efekty uczenia się w zakresie znajomości języka obcego (język angielski, niemiecki, rosyjski), na poziomie co najmniej B2 ESOKJ.

Artykuły

Osoby odpowiedzialne

Autor:Małgorzata Makieła, Piotr Celej
Odpowiada:Małgorzata Makieła, Piotr Celej
Wytworzył:Małgorzata Makieła, Piotr Celej
Data ostatniej zmiany:2023-10-09 16:07:21

Archiwum

Data Autor
2023-10-09 16:05 Małgorzata Makieła, Piotr Celej zobacz
2023-10-09 15:59 Małgorzata Makieła, Piotr Celej zobacz

Statystyki

Odwiedzin na stronie: 132