Dietetyka jest kierunkiem odpowiadającym na wyzwania związane z wzrostem liczby osób dotkniętych zaburzeniami odżywiania. Choroby cywilizacyjne, do których należą otyłość, choroby nowotworowe, wzrost liczby uzależnień behawioralnych, alergie, w tym alergie pokarmowe oraz hipokinezje (komputeryzacja, rozwój motoryzacji), wymagają zaangażowania specjalistów potrafiących diagnozować i reagować na problemy wynikające z postępu cywilizacyjnego.
Dla kogo:
Dietetyka to kierunek studiów dla osób interesujących się problematyką zdrowego odżywiania, poradnictwem żywieniowym, technologią przygotowywania potraw dietetycznych, zapobieganiem chorobom spowodowanym błędami żywieniowymi oraz rolą diet w sporcie i odnowie biologicznej.
Gdzie znajdziesz pracę:
Kształcenie na kierunku dietetyka odpowiada na potrzeby sektora edukacji i ochrony zdrowia, jak również na potrzeby sektora przedsiębiorczości.
Absolwent Dietetyki znajdzie zatrudnienie m.in. w takich instytucjach jak:
- szkoły i placówki oświatowe,
- szpitale, przychodnie, poradnie chorób metabolicznych,
- restauracje,
- sklepy z suplementami diety i zdrową żywnością,
- firmy cateringowe,
- kluby fitness i inne placówki sportowe,
- sanatoria, domy pomocy społecznej,
- firmy zajmujące się produkcją żywności lub suplementów diety.
Wybrane przedmioty w programie studiów:
- Podstawy dietetyki
- Higiena i bezpieczeństwo żywności
- Toksykologia żywności
- Media społecznościowe w praktyce dietetyk
- Zasoby informatyczne w ocenie żywności
- Diet Coaching
- Zasady i organizacja żywienia zbiorowego
- Dietetyka w żywieniu szpitalnym
- Żywienie kliniczne
- Onkoterapia żywieniowa
- Podstawy dietetyki pediatrycznej
- Podstawy dietetyki gerontologicznej
- Podstawy dietetyki sportowej
- Psychodietetyka
- Psychologia (nie)jedzenia
- Zaburzenia odżywiania
Sylwetka absolwenta:
Choroby cywilizacyjne związane są ściśle z zaburzeniami żywienia (nieprawidłowe nawyki żywieniowe, dieta zawierająca szkodliwe produkty), dlatego absolwent studiów na kierunku dietetyka może w sposób twórczy i aktywny odpowiadać na wyzwania społeczne wywoływane przez choroby cywilizacyjne.
Efekty uczenia się dla kierunku studiów dietetyka zdefiniowane zostały w taki sposób, by absolwent mógł nabyć wiedzę, umiejętności i kompetencje niezbędne do:
- planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności,
- planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet,
- oceny stanu odżywienia,
- sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia,
- zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym,
- oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia,
- kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analyzes Critical Control Points – HACCP),
- oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób,
- organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów,
- prowadzenia edukacji żywieniowej.
Tak zdefiniowane efekty uczenia się pozwolą absolwentom kierunku dietetyka w sposób twórczy diagnozować i reagować na potrzeby społeczne związane ze zdrowym odżywianiem, edukacją prozdrowotną czy planowaniem i implementowaniem w praktyce zdrowego stylu życia. Absolwent tego kierunku, zgodnie z przyjętą koncepcją kształcenia osiągnie efekty uczenia się w zakresie znajomości języka obcego (język angielski, niemiecki, rosyjski), na poziomie co najmniej B2 ESOKJ.