Biuletyn Informacji Publicznej
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Skarżysku-Kamiennej
drukuj

Ubój na użytek własny

BADANIE MIĘSA NA UŻYTEK WŁASNY W ZWIĄZKU Z WYSTEPOWANIEM ASF NA TERYTIRIUM POLSKI

 

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Skarżysku-Kamiennej informuje, że zmiana załącznika do Decyzji wykonawczej nr 2014/709/UE w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich spowodowała, że kolejne powiaty województwa świętokrzyskiego lub ich części zostały objęte restrykcjami w związku 
z występowaniem ASF na terytorium Polski, w związku z czym obowiązują ograniczenia dotyczące przemieszczani odstrzelonych dzików poza obszary:

Każdy dzik odstrzelony na obszarze ochronnym (część I załącznika - strefa żółta), obszarze objętym ograniczeniami (część II załącznika – strefa czerwona) albo obszarze zagrożenia (część III załącznika – strefa niebieska) jest niezwłocznie dostarczany wraz ze wszystkimi częściami ciała, w tym z narządami wewnętrznymi, do położonego na tym samym obszarze:

  • punktu skupu dziczyzny lub zakładu obróbki dziczyzny,
  • innego zakładu nadzorowanego przez organ Inspekcji Weterynaryjnej, w którym mogą być przechowywane tusze lub skóry dzików.

Tusze, wszystkie części ciała oraz skóry dzików odstrzelonych na ww. obszarach mogą opuścić ww. obiekty, wyłącznie po uzyskaniu ujemnego wyniku badania laboratoryjnego w kierunku ASF.
Tusze, części ciała i skóry dzików przechowuje się w sposób zapobiegający bezpośredniemu kontaktowi nieprzebadanych tusz, części ciała i skór dzików z surowcami i innymi przedmiotami, które mogą spowodować rozprzestrzenianie się afrykańskiego pomoru świń.

Próbki do badania w kierunku włośni powinny zostać pobrane dopiero
po uzyskaniu ujemnego wyniku badania laboratoryjnego w kierunku ASF.

Zabronione jest wysyłanie poza te obszary mięsa dzików i produktów z niego wytworzonych, odstrzelonych na:

  • obszarze objętym ograniczeniami (część II załącznika – strefa czerwona) –pomimo wyniku ujemnego na ASF, oraz
  • obszarze zagrożenia (część III załącznika – strefa niebieska) –pomimo wyniku ujemnego na ASF.

Zgodnie z § 7. ust. 1. rozporządzenia MRiRW z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych, w celu produkcji mięsa, poddaje się badaniu na obecność włośni jedną z metod określoną w załączniku I do rozporządzenia UE 2015/1375 z dnia 10 sierpnia 2015 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące urzędowych kontroli w odniesieniu dowłośni (Trichinella) w mięsie albo metodą badania trychinoskopowego określoną w załączniku nr 3 do rozporządzenia w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.

Jednakże biorąc pod uwagę fakt, że krajowe laboratorium referencyjne ds. włośnicy PIW-PIB w Puławach stwierdziło występowanie w mięsie dzika larw Trichinella pseudospiralis, które nie tworzą torebek łącznotkankowych w mięśniach, a ich wykrycie metoda kompresorową jest bardzo trudne i często niemożliwe, Główny Lekarz Weterynarii pismem zalecił, aby badania mięsa dzików z przeznaczeniem na użytek własny nie wykonywać metodą kompresorową z uwagi na niski poziom skuteczności tej metody.

W związku z powyższym Powiatowy Lekarz Weterynarii w Skarżysku-Kamiennej informuje, że badanie mięsa na obecność włośni metodą wytrawiania próbki zbiorczej z zastosowaniem metody magnetycznego mieszania na terenie powiatu skarżyskiego można wykonać wyłącznie w Pracowni Diagnostyki Włośni w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Skarżysku-Kamiennej, ul. Sikorskiego 20, 26-110 Skarżysko-Kamienna, od poniedziałku do piątku, w godzinach 7.30- 15.30.

 


 

INFORMACJA DOTYCZĄCA UBOJU NA UŻYTEK WŁASNY

 

 

Posiadacze zwierząt gospodarskich mają prawo do ich uboju na terenie własnego gospodarstwa lub gospodarstwa prowadzącego ubój zwierząt. Ubojowi mogą być poddane świnie, cielęta do 6 miesiąca życia, owce, kozy i drób w dowolnym wieku oraz zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych.

Przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa powinny być spełnione wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząt i w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, a także w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.

Mięso pozyskane od tych zwierząt może być zużyte wyłącznie na potrzeby własne (nie może być odsprzedane ani nieodpłatnie oddane na rzecz osób trzecich).

Obowiązki rolnika związane z ubojem zwierząt gospodarskich na użytek własny.

Co najmniej 24 godziny przed dokonaniem uboju należy pisemnie poinformować powiatowego lekarza weterynarii o zamiarze jego przeprowadzenia według załączonego wzoru powiadomienia.

Mięso swiń i nutrii poddanych ubojowi w celu produkcji mięsa na użytek własny, poddaje się badaniu na obecność włośni.

Osoba dokonująca uboju powinna posiadać odpowiednie uprawnienia potwierdzone dokumentacją.

Zwierzę poddawane ubojowi powinno być:

  1. zdrowe,
  2. pochodzić z obszaru i gospodarstwa nie podlegajacego ograniczeniom, nakazom lub zakazom,
  3. nieleczone lub po upływie karencji na produkty lecznicze, którymi było leczone,
  4. zarejestrowane i oznakowane.

Dopuszcza się ubój na terenie gospodarstwa świń utrzymywanych w gospodarstwach podlegającym ograniczeniom, nakazom i zakazom w związku z wystapieniem  afrykańskiego pomoru świń, pod warunkiem że:

  • były one utrzymywane w tym gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem
  • świnie zostały poddane badaniu przedubojowemu
  • mięso pozyskane w wyniku uboju tych świń zostanie poddane badaniu poubojowemu.

Posiadacz zwierzęcia ma ponadto obowiązek złożenia w biurze powiatowym ARiMR zgłoszenia uboju zwierzęcia w gospodarstwie w terminie 7 dni od dnia, w ktorym ubój miał miejsce.  W przypadku uboju świni na terenie gospodarstwa znajdującego sie w strefie ochronnej, w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń, zgłoszenia należy dokonać w ciągu 2 dni od zdarzenia.

 

Kary za naruszenie przepisów
Wysokość kar pieniężnych za naruszenie przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego wynosi:

od 100 zł do 2.000 zł - za niespełnienie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny,

od 1000 zł do 5000 zł - za wprowadzenie na rynek mięsa pochodzącego z produkcji mięsa na użytek własny.

Na podstawie art. 118 kodeksu wykroczeń:

  • I. Kto:
  • dokonuje uboju zwierzęcia bez wymaganego zezwolenia lub niezgodnie z warunkami okreslonymi w tym zezwoleniu,
  • usuwa częsci zwierzęcia przed wykonaniem wymaganego badania po uboju,
  • nie poddaje miesa badaniu, jezeli takie badanie jest wymagane

- podlega karze grzywny.

Kto wprowadza do obrotu mięso:

  • bez wymaganego oznakowania i świadectwa,
  • warunkowo zdatne do spożycia lub niezdatne do spożycia, wbrew określonemu sposobowi jego wykorzystania

- podlega karze aresztu albo grzywny.

 

W załączeniu wzór powiadomienia o zamiarze przeprowadzenia uboju.

Osoby odpowiedzialne

Autor:Marta Kania
Odpowiada:Marta Kania
Wytworzył:Katarzyna Kuźdub
Data ostatniej zmiany:2020-01-28 15:29:06

Archiwum

Data Autor
2020-01-28 15:27 Marta Kania zobacz
2020-01-28 15:23 Marta Kania zobacz
2020-01-28 15:21 Marta Kania zobacz
2020-01-28 15:18 Marta Kania zobacz
2020-01-28 15:12 Marta Kania zobacz
2020-01-28 14:01 Marta Kania zobacz
2020-01-28 14:00 Marta Kania zobacz
2020-01-28 14:00 Marta Kania zobacz
2020-01-28 13:57 Marta Kania zobacz
2020-01-28 12:04 Marta Kania zobacz
2020-01-28 11:18 Marta Kania zobacz

Statystyki

Odwiedzin na stronie: 1699