Archwium - Druki i formularze do pobrania
Druki dla podmiotów będących pod nadzorem PIW Zamość
Druki i formularze można pobrać poprzez kliknięcie na daną pozycję prawym przyciskiem myszy i wybranie "Zapisz element docelowy jako..."
Są one dostępne w jednym z czterech formatów:
- PDF - Acrobat Reader File (darmowy Acrobat Reader - pobierz)
- ODF - Open Document File (darmowy LibreOffice - pobierz)
- XLSX - Microsoft Excel File (darmowy LibreOffice - pobierz)
- DOC - Microsoft Word File (darmowy LibreOffice - pobierz)
Poniżej druki do pobrania dot. pasieki:
- zgłoszenie rejestracyjne gospodarstwa pszczelego i wniosek o wpis pasieki do rejestru Powiatowego Lekarza Weterynarii (za wydanie zaświadczenia z numerem, pod którym została wpisana pasieka należy uiścić opłatę skarbową 17,00 zł)
- wniosek o nadanie numeru przy sprzedaży bezpośredniej miodu kończy sie wydaniem decyzji (opłata skarbowa - 10,00 zł)
Potwierdzenie dokonania opłaty należy dołączyć do podpisanego wniosku, złożonego w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Zamościu. Opłaty można dokonać w kasie Urzędu Miasta Zamość, przelewem na konto (o aktualny numer konta prosimy pytać w urzędzie).
Pomoc dla pszczelarzy do przezimowanych rodzin pszczelich
Informujemy, że w celu uzyskania zaświadczenia o przezimowaniu rodzin pszczelich należy wypełnić wniosek dostępny poniżej na tej stronie (Wniosek-zaświadczenie o przezimowaniu pszczół).
Więcej informacji na stronie ARiMR - https://www.arimr.gov.pl/pomoc-krajowa/pomoc-dla-pszczelarzy-do-przezimowanych-rodzin-pszczelich.html
Higienta żywności:
- Powiadomienie o zamiarze dokonania uboju zwierząt na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa
- Powiadomienie o zamiarze przeprowadzenia uboju cieląt do szóstego miesiąca życia, owiec lub kóz w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny
- Wniosek o wpis do rejestru podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny produktami pochodzenia zwierzęcego i żywnością złożoną
- Wniosek o nadanie numeru przy sprzedaży bezpośredniej.
- Zgłoszenie działalności w zakresie utrzymywania zwierząt gospodarskich
- Praktyczne wskazówki dla rolników - konieczność uboju poza rzeźnią
- Informacje w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny
- Informacje dotyczące łańcucha żywnościowego zwierząt kierowanych do uboju
- Wymagania weterynaryjne dla prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej
Pasze i utylizacja:
- Oświadczenie podmiotu działającego na rynku pasz o spełnieniu wymogów
- Wniosek o wydanie zaświadczenia z rejestru paszowego PLW w Zamościu
- Zgłoszenie zdarzenia padnięcia przeżuwacza (owce, kozy, bydło)
- Zgłoszenie podmiotu działającego na rynku pasz o spełnieniu wymogów
- Sposób prowadzenia rejestru zakładu wytwarzającego pasze
Zdrowie i ochrona zwierząt:
- Choroby rejestrowane
- Formularz zaszczepionych psów
- Protokół obserwacji
- Wstępny protokół obserwacji
- Wniosek o wystawienie wewnątrzunijnego świadectwa zdrowia
- Zgłoszenie utrzymywania drobiu
- Zgłoszenie zasiedlenia fermy hodowlanej kur
- Wzór – książka leczenia zwierząt gospodarskich oraz zwierząt, z których pozyskane tkanki lub produkty są przeznaczone do spożycia przez ludzi/ewidencja leczenia zwierząt
- Wzór – książka leczenia zwierząt innych niż zwierzęta gospodarskie oraz zwierzęta, z których
pozyskane tkanki lub produkty są przeznaczone do spożycia przez ludzi - Informacje w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych mających zastosowanie do drobiu i jaj wylęgowych
- Ulotka informacyjna dla rolników
- Wzór oświadczenia przedsiębiorcy sektora spożywczego
- Wzór świadectwa zdrowia zwierząt w przypadku uboju z konieczności poza rzeźnią
Pozostałe:
- Wniosek o udostępnienie informacji publicznej
- Zgłoszenie rozpoczęcia, zaprzestania działalności podlegającej nadzorowi Inspekcji Weterynaryjnej
- Zgłoszenie zamiaru prowadzenia działalności nadzorowanej w zakresie utrzymywania zwierząt wodnych
Instrukcje GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII
- Nr GIWpr.0200.1.1.2021 z dnia 02 marca 2021 r. w sprawie podejmowania odpowiednich środków w przypadku wykrycia włośni u zwierząt hodowlanych lub dzikich na terenie Polski - plan interwencyjny.
- Nr BP.0200.1.2.2021 z dnia 9 lutego 2021 r. określająca wykonanie badania mięsa na obecność włośni metodą wytrawiania zgodnie z wymagani ami Normy PN EN ISO 18743:2015-11 oraz minimalne wymagania dla laboratoriów wyznaczonych
- Załączniki do Instrukcji wg normy PN EN ISO 18743
Osoby odpowiedzialne
Autor: | Adrian Wojda |
Odpowiada: | Adrian Wojda |
Wytworzył: | Adrian Wojda |
Data ostatniej zmiany: | 2022-06-07 11:40:52 |
Statystyki
Odwiedzin na stronie: | 35378 |